Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДАҒЫ ТАМАҚ ӨНІМДЕРІМЕН ӨЗІН-ӨЗІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ ДЕҢГЕЙІН БАҒАЛАУ

Abstract

In modern conditions of globalization, the importance of solving the problems of the country's food security is increasing. Worldwide, food supply is the basis of national security and the important direction in the development of agricultural sector of the economy. Without own food, the remaining components of State stability lose their importance. In the article, the author defines the essence of the concept “food security” and the necessary conditions for its provision, including physical and economic accessibility, and also assesses the level of self-sufficiency of the population of the republic with main types of food products. The indicators of the statistical reports of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan for 2013-2017, which characterize the structure of consumption of food products, money incomes, household expenses, their purchasing power, are presented. To determine the quantitative sufficiency of food consumption by the population, the author presented a comparison of the level of production of the main types of food per capita with rational consumption rates approved by the MNE RK. The author notes that the economic affordability of food is determined by the solvent demand of the population at the level of income and food prices, which are included in the minimum consumer basket.

About the Author

А. Сейсинбинова
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
Kazakhstan


References

1. Кодякова Т.Е. Пищевая промыленность в системе обеспечения продовольственной безопасности (на примере Еврейской автономной области) // Региональные проблемы. - 2012. -Т. 15.- № 2. -С. 42-45.

2. Балдов Д.В., Суслов С.А. Методика расчета уровня продовольственной безопасности // Вестник НГИЭИ. -2016.- № 1 (56).- С. 13-26.

3. Государственная программа развития агропромышленного комплекса Республики Казахстан на 2017-2021 годы. [Электрондық ресурс].- 2017.-URL: https://moa.gov.kz/documents/1538732758.pdf (қаралған күні: 12.04. 2019).

4. Жолмуханова А.Ж., Қойтанова А.Ж. Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі: жағдайы, мәселелері, оны шешу жолдары // Аграрлық нарық проблемалары. - 2018. - №3. - Б. 23-29.

5. Қазақстан Республикасындағы ауыл, орман және балық шаруашылығы 2013-2017 жж. // Статистикалық жинақ.-Астана, 2018.- Б. 20-28.

6. Фадейкина Н.В, Толысбаев Б.С. Инновационные подходы к обеспечению продовольственной безопасности государства (на примере Республики Казахстан) // Инновации. - 2013. №5. -С. 179-186.

7. "Тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормаларын бекіту туралы" ҚР ҰЭМ 2016 жылғы 9 желтоқсандағы № 503 бұйрығы. [Электрондық ресурс].-2016.-URL: http://kooz.dsm. gov.kz/kk/pages/tamak-onimderin-tutynudyn- gylymi-negizdelgen-fiziologiyalyk-normalaryn- bekitu-turaly (қаралған күні: 05.03.2019).

8. Қазақстандағы халықтың тұрмыс деңгейі. 2013-2017 жж. /Статистикалық жинақ.-Астана, 2018.- Б. 6-13.

9. Искаков Б.М., Насырханов А.Д. Особенности инвестиционного климата в сельском хозяйстве // Проблемы агрорынка. - 2018. - №4. - C. 21-27.


Review

For citations:


  . Problems of AgriMarket. 2019;(2):183-189. (In Russ.)

Views: 222


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)