Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

IMPROVEMENT OF FOOD SUPPLY SYSTEM IN KAZAKHSTAN

Abstract

The issues of food security are considered - which are the basis of socio-economic development, an important element of economic and national security of the State, and form the conditions and mechanisms for countering economic threats, expanding reproduction processes in agriculture as a base for production and increasing self-sufficiency of the country's regions with food. The level of food supply, its structure are directly dependent on the volume of agricultural products received, optimization of processing industries and trade. The policy of the State based on four principles is shown: availability, stability, efficiency of use, availability, which imply that food products must be of domestic production, as well as the result of the use of stocks or imported with a stable supply. The main task of agro-industrial complex is to provide the population in full with high-quality domestic food, increase export of agricultural and food products, create necessary conditions for increasing employment and income in rural areas, and sustainable development of rural areas. It is noted that the well-being of the people largely depends on a sufficient number of consumer products in the country, their physical and economic accessibility. Therefore, generally available and high-quality food products are the key to the successful social and economic development of the republic, its territorial integrity as a State, and economic development of vast regions.

About the Author

S. . Kakharmanova
Al-Farabi Kazakh National University
Kazakhstan


References

1. Молдашев, А.Б. Продовольственная безопасность Казахстана / А.Б. Молдашев, М.Т. Кантуреев, А.Г. Мадиева//Проблемы агрорынка. - 2020. - №1.- С11- 17.

2. Алтухов, А.И. Парадигма продовольственной безопасности России: монография / А.И. Алтухов. - М.: Фонд «Кадровый резерв», 2019. - 682 с.

3. Мизанбекова, С.К. Ключевые проблемы продовольственного обеспечения /С.К. Мизанбекова, И.П.Богомолова, Л.Т.Печеная // Известия НАН РК. Серия аграрных наук. - 2016. - № 1. -С.134- 142.

4. Н.В Яшкова, Н.В Индикаторы продовольстния экономической отраслью корректировенной безопасности / Яшкова // Фундаментальные исследования. - 2019. - № 1. - С. 58-63.

5. Маслова, В.В., Производство и конкурентоспособность зерна и продукции его переработки в государствах - членах ЕАЭС / В.В. Маслова, Н.Ф. Зарук, М.А. Авдеев // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий.- 2017.- №9.- С.19-24.

6. Джусибалиева, А.К. Пищевая индустрия Казахстана в условиях ЕАЭС /А.К. Джусибалиева, Г.И. Ахметова, Ж. Атаниязов //Проблемы агрорынка.-2019.- №4.-С.134-141.

7. Безденежных, В. Комплексный подход формирования методов и механизмов обеспечения экономической безопасности в АПК на основе регулирования рисков управления сложной многоуровневой организацией / В. Безденежных, Л. Боташева, Н. Рыженкова // АПК: экономика, управление. - 2019. -№12.- С. 4-15.

8. Климук, В.В. Ресурсоэффективность как компонента экономической безопасности / В.В. Климук, Ю.А. Кузнецова // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. - 2016. - № 7.- Ч.1. - С. 65-69.

9. Плотников, В.А. Анализ моделей обеспечения национальной продовольственной безопасности / В.А. Плотников, М.В. Сулейманова // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий.- 2019.- № 5. - С. 7-12.


Review

For citations:


Kakharmanova S. IMPROVEMENT OF FOOD SUPPLY SYSTEM IN KAZAKHSTAN. Problems of AgriMarket. 2020;(2):188-195. (In Russ.)

Views: 348


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)