ЗАРУБЕЖНАЯ СИСТЕМА КОНТРОЛЯ БЕЗОПАСНОСТИ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКЦИИ: ОПЫТ ЕС
Аннотация
Ключевые слова
Об авторе
Г. С. НуртазинаКазахстан
Список литературы
1. Hadjigeorgiou, A. National food safety systems in the European Union: A comparative survey / A. Hadjigeorgiou, E. S. Soteriades, A. Philalithis, A. Psaroulaki, Y. Tselentis and A. Gikas // International Journal of Food Studies. 2013. - Vol.2. - P. 105-117.
2. Сэдик Д. Система контроля безопасности пищевой продукции в Европейском Союзе и Евразийском экономическом союзе / Д. Сэдик, К. Ульбрихт, Н. Джаманкулов // Торговая политика. - 2016. - № 2/6. - P. 41-83.
3. Соглашение ВТО по применению санитарных и фитосанитарных мер. (1994). Генеральное соглашение о тарифах и торговле. [Электронный ресурс] URL: http://www.wto.org/ english/res_e/booksp_e/agrmntseries4_sps_e.p df (дата обращения: 25.04.2020).
4. Regulation of the European Parliament and of the Council No 178/2002 of 28 January 2002, laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety. Food safety in the EU. European Commission [Электронный ресурс] URL: http:// www.eur-lex. europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32 002R0178 (дата обращения: 27.04.2020).
5. Van der Meulen B.M.J. The system of food law in the European Union / B.M.J Van der Meulen // Journal of Laws. - 2009. - Vol. 14.- No 2. - P. 305-339.
6. Food safety in the EU. European Commission (2018) [Электронный ресурс] URL: http:// www. europa.eu/european-union/ topics/ food-safety_en (дата обращения: 27.04.2020).
7. Casalone, C. Atypical and classic bovine spongiform encephalopathy / C. Casalone, J. Hope // Handbook of Clinical Neurology.- 2018. - Vol. 153. - P. 121-134.
8. Notice to stakeholders: Withdrawal of the United Kingdom and EU food law and EU rules on quality schemes (2019) [Электронный ресурс] URL: http:// www.ec.europa.eu/info/ sites/ info/files/eu_food_law_en.pdf (дата обращения: 25.04.2020).
9. Van der Meulen, B.M.J. The structure of European food law / B.M.J Van der Meulen // Journal of Laws. - 2013. - No 2. - P. 69-98.
10. Rodriguez-Wallberg K.A. A global recommendation for restrictive provision of fertility treatments during the COVID-19 pandemic / K.A. Rodriguez-Wallberg, I. Wikander // Acta Obstetricia et Gynecologic a Scandinavica. - 2020. - Vol. 99.- Issue 5. - P. 569-570.
11. COVID-19 and food safety (2020). European commission DG SANTE. [Электронный ресурс] URL: http://www.ec.europa.eu/ food/sites/food/files/safety/ docs/biosafety_ crisis covid19_qandas_en.pdf (дата обращения: 02.04.2020).
12. Guidance on the implementation of articles 11, 12, 14, 17, 18, 19 and 20 of regulation EC 178/2002 on General Food Law. Conclusions of the standing committee on the food chain and animal health (2010) [Электронный ресурс] URL: http:// www.ec.europa.eu/ food/sites/food/files/safety/docs/gfl_req_impleme ntation-guidance_en.pdf (дата обращения: 21.04.2020).
Рецензия
Для цитирования:
Нуртазина Г.С. ЗАРУБЕЖНАЯ СИСТЕМА КОНТРОЛЯ БЕЗОПАСНОСТИ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКЦИИ: ОПЫТ ЕС. Проблемы агрорынка. 2020;(2):180-187.
For citation:
Nurtazina G.S. FOREIGN FOOD SAFETY CONTROL SYSTEM: EU EXPERIENCE. Problems of AgriMarket. 2020;(2):180-187. (In Russ.)