Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

ПРОБЛЕМЫ УСТОЙЧИВОГО ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОЙ СИСТЕМЫ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН

Abstract

The process of development of food system of Kazakhstan has been studied, the characteristics of its sustainability, the elements that make up this system (production - agriculture and processing industry, marketing, consumer elements) have been evaluated. The dynamics of the main segments have been considered and the problems restraining their stable functioning have been revealed. It is noted that despite the increased physical volume of agricultural production (over the past 6 years it was 103%), most of the domestic raw materials do not undergo industrial processing (less than a third of agricultural products are processed), at the same time, ready food products constitute the main part of imports. The physical volume of retail sales increases (over the period under study, the increase of 1.3% was observed), while the share of food products in retail trade decreased from 31% to 28%. For the purpose of a more detailed study of these aspects, subsystems have been formed, which are formed on the basis of specific features of food produced and consumed, and their state has been examined. The article shows the imbalance in the development of subsystems, which is reflected in the consumer element, characterizing the nonrational nutritional structure of the population. In the development of food system of the republic, problems that cause increased imbalances in the ratio of supply and demand, excessive costs in the process of food movement and reduction of its sustainability were analyzed.

About the Authors

А. Молдашев
Казахский НИИ экономики АПК и развития сельских территорий
Kazakhstan


Г. Никитина
Казахский НИИ экономики АПК и развития сельских территорий
Kazakhstan


References

1. Лагодич Л.В. Устойчивое развитие продовольственного рынка Республики Беларусь: теория и методология. - Минск, 2015. - 256 с.

2. Пшенцева А.И. Мировая продовольственная система. - Саратов: ФГБОУ ВО Саратовский ГАУ, 2016. - 96 с.

3. Боткин О., Сутыгина А., Сутыгин П. Аргументы к методике определения уровня продовольственной независимости // АПК: экономика, управление.- 2016.- №3.- C.22-30.

4. Зимина Л.И., Глухова Т.В. Формирование системы регулирования регионального продовольственного рынка // Регионология. - 2010. - №2. - С. 93-102.

5. Касьянов А.А. Продовольственная система России в глобализирующемся мире [Электронный ресурс].- 2017.- URL: https://eeeregion.ru/article/4944/ (дата обращения: 19.07. 2018 г.).

6. Ананьева О.М. Управление устойчивостью системы продовольственного обеспечения: автореф. дис…. к.э.н. - Саранск: Морд. гос. ун-т им. Н.П. Огарева, 2011.- 20 c.

7. Зельдер А.Г. Устойчивое развитие аграрной сферы: состояние и приоритеты // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2006.- № 6. - С. 14-16.

8. Ильина З.М. Устойчивость развития продовольственной системы: методические аспекты // Весці нацыянальнай акадэміі навук Беларусі. Серия аграрных навук. - 2013. - №2. - С. 9-19.

9. Кормушин Е.Д., Саушева О.С. Формирование системы продовольственной безопасности: национальный и региональный уровень // Вестник МГУ.- 2007.- №1. - С. 36-40.

10. Тинасилов М.Д. Инновационная экономика в странах Центральной Азии (на примере Казахстана и Кыргызстана): теория, методология, практика.- Алматы: КазНТУ, 2012. - 245 с.

11. Умбиталиев А.Д. Приоритеты развития и механизмы управления агропромышленным комплексом в контексте обеспечения продовольственной безопасностью Республики Казахстан. - Шымкент: Әлем, 2014.- 200 с.


Review

For citations:


 ,   . Problems of AgriMarket. 2019;(2):11-19. (In Russ.)

Views: 297


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)