Preview

Аграрлық нарық проблемалары

Кеңейтілген іздеу

ҚАЗАҚСТАННЫҢ ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІ: ЖАҒДАЙЫ, ПРОБЛЕМАЛАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫ ШЕШУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Республикада тамақ өнеркәсібін дамытудың теориялық-әдіснамалық және практикалық тәсілдері зерделенді. Құрылымы қаралып, оның экономиканың барлық салаларымен өзара байланысы анықталды. Осы саланың негізгі көрсеткіштері талданды. Динамикада оң үрдістер байқалуда: экспорттың өсуі, импорттың төмендеуі, ЖІӨ-нің жалпы көлемінде өнім өндіру көлемінің ұлғаюы, жұмыс істеп тұрған кәсіпорындар санының өсуі бекітілген. Сыртқы және ішкі факторларға негізделген негізгі проблемалар анықталған. Бизнесті тарту, ұлттық брендтерді құру және жылжыту, экспорттық стратегияны әзірлеу жолымен отандық өнімнің ішкі нарығын ұлғайту және сыртқы нарығын кеңейту мақсатында тамақ өнеркәсібін дамытуды жетілдіру бойынша ұсыныстар берілді. Зерттеу қорытындысы бойынша АӨК қолдаудың мемлекеттік бағдарламаларын іске асыру бойынша шараларды одан әрі жандандыру, техникалық реттеу саласындағы заңнаманың сақталуына бақылау орнату, сондай-ақ экологиялық таза тамақ өнімдерін өндіру үшін мемлекеттік саясатты күшейту қажеттілігі туралы қорытынды жасалды.

Авторлар туралы

Л. Қ. Кайдарова
Инновациялық Еуразия университеті
Қазақстан


Ш. Ж. Рахметуллина
Қырғызстан Халықаралық университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Магомедов М.Д., Заздравных А.В., Афанасьева Г.А. Экономика пищевой промышленности: учебник.- М.: Дашков и К, 2014. - 232 с.

2. Обзор пищевой промышленности РК по итогам 11 месяцев 2017 года.- Алматы: RFCA Ratings, 2018.- 17 с. [Электронный ресурс]. -2017.- URL: http:// www.rfcaratings.kz. (дата обращения: 22.02.18).

3. Беляева С.А. Анализ внешних факторов и конкурентных сил пищевой промышленности России С.А. Беляева // Известия Саратовского университета. Серия: Экономика. Управление. Право.-2013.-Вып.1.-С.47-51.

4. Анопченко Т.Ю., А.И. Новицкая. Динамика и тенденции развития пищевой промышленности в России // Journal of Economic Regulation. - 2015. - Т. 6.- №1. - С. 20-27.

5. К.А.Кидрасинова, Қ.Т.Әуезова, Г.К. Джолдасбекова Қазақстанның аграрлық секторын дамытудың өзекті мәселелері // Проблемы агрорынка. -2018. - №2. - С.14-19.

6. Невматулина З.А. Развитие агропромышленного комплекса в условиях единого экономического пространства // Экономика и менеджмент систем управления. - Воронеж: Научная книга.- 2014.-№14. - С.193-202.

7. Бекетова О.Н. Оценка качества экономического роста и происходящих процессов реструктуризации предприятий пищевой промышленности // Региональная экономика: теория и практика. - 2013. - № 6. - С. 15-24.

8. З.А.Арынова, Л.К.Кайдарова Аграрлық секторды мемлекеттік қолдаудың мемлекеттік реттеудің элементі ретінде қажеттілігі және рөлі // Аграрлық проблемалары. -2017 - №1. - Б.71-78.

9. Указ Президента Республики Казахстан от 1 августа 2014 года № 874 «Об утверждении Государственной программы индустриально-инновационного развития Республики Казахстан на 2015-2019годы.- [Электронный ресурс]. - 2014.-URL:http:// online.zakon.kz/Document/?doc_id=31588425 (дата обращения: 20.11.18).

10. Пахомчик С.А., Фефелов В.В. Производство экологически чистой продукции как средство повышения степени конкурентоспособности в малых формах хозяйствования // Материалы IV-ой межд. науч.-практ. конф. молодых учѐных «Научно-практические основы устойчивого ведения аграрного производства».- Волгоград: Волгоградский государственный аграрный унив-т, 2015.- С. 131-134.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Кайдарова Л.Қ., Рахметуллина Ш.Ж. ҚАЗАҚСТАННЫҢ ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІ: ЖАҒДАЙЫ, ПРОБЛЕМАЛАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫ ШЕШУ. Аграрлық нарық проблемалары. 2018;(4):118-124.

Қараулар: 315


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)