Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

ҚАЗАҚСТАННЫҢ ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІ: ЖАҒДАЙЫ, ПРОБЛЕМАЛАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫ ШЕШУ

Abstract

Theoretical, methodological and practical approaches to the development of the food industry in the republic have been studied. The structure is considered and its relationship with all sectors of economy is defined. The main indicators of this industry have been analyzed. It has been determined that positive trends are observed in dynamics: export growth, decline in imports, increase in production volumes in the GDP total volume, the number of operating enterprises. The main problems determined by external and internal factors are identified. Proposals on improvement of the development of the food industry aimed to increase the internal and external market expansion of domestic products by attracting business, creating and promoting national brands, and developing an export strategy are given. Based on the study results the conclusions were done on the need to further intensify measures to implement State programs on support for the AIC, establishing control over compliance with legislation in the field of technical regulation, as well as strengthening public policy for the production of environmentally friendly food products.

About the Authors

Л. Кайдарова
Инновациялық Еуразия университеті
Kazakhstan


Ш. Рахметуллина
Қырғызстан Халықаралық университеті
Kazakhstan


References

1. Магомедов М.Д., Заздравных А.В., Афанасьева Г.А. Экономика пищевой промышленности: учебник.- М.: Дашков и К, 2014. - 232 с.

2. Обзор пищевой промышленности РК по итогам 11 месяцев 2017 года.- Алматы: RFCA Ratings, 2018.- 17 с. [Электронный ресурс]. -2017.- URL: http:// www.rfcaratings.kz. (дата обращения: 22.02.18).

3. Беляева С.А. Анализ внешних факторов и конкурентных сил пищевой промышленности России С.А. Беляева // Известия Саратовского университета. Серия: Экономика. Управление. Право.-2013.-Вып.1.-С.47-51.

4. Анопченко Т.Ю., А.И. Новицкая. Динамика и тенденции развития пищевой промышленности в России // Journal of Economic Regulation. - 2015. - Т. 6.- №1. - С. 20-27.

5. К.А.Кидрасинова, Қ.Т.Әуезова, Г.К. Джолдасбекова Қазақстанның аграрлық секторын дамытудың өзекті мәселелері // Проблемы агрорынка. -2018. - №2. - С.14-19.

6. Невматулина З.А. Развитие агропромышленного комплекса в условиях единого экономического пространства // Экономика и менеджмент систем управления. - Воронеж: Научная книга.- 2014.-№14. - С.193-202.

7. Бекетова О.Н. Оценка качества экономического роста и происходящих процессов реструктуризации предприятий пищевой промышленности // Региональная экономика: теория и практика. - 2013. - № 6. - С. 15-24.

8. З.А.Арынова, Л.К.Кайдарова Аграрлық секторды мемлекеттік қолдаудың мемлекеттік реттеудің элементі ретінде қажеттілігі және рөлі // Аграрлық проблемалары. -2017 - №1. - Б.71-78.

9. Указ Президента Республики Казахстан от 1 августа 2014 года № 874 «Об утверждении Государственной программы индустриально-инновационного развития Республики Казахстан на 2015-2019годы.- [Электронный ресурс]. - 2014.-URL:http:// online.zakon.kz/Document/?doc_id=31588425 (дата обращения: 20.11.18).

10. Пахомчик С.А., Фефелов В.В. Производство экологически чистой продукции как средство повышения степени конкурентоспособности в малых формах хозяйствования // Материалы IV-ой межд. науч.-практ. конф. молодых учѐных «Научно-практические основы устойчивого ведения аграрного производства».- Волгоград: Волгоградский государственный аграрный унив-т, 2015.- С. 131-134.


Review

For citations:


 ,   . Problems of AgriMarket. 2018;(4):118-124. (In Russ.)

Views: 312


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)