Preview

Аграрлық нарық проблемалары

Кеңейтілген іздеу

САЛАУАТТЫ ТАМАҚТАНУ - АДАМ ДАМУЫ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫНЫҢ ФАКТОРЫ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Халықтың тамақтану көрсеткіштері - өмір сүру деңгейінің маңызды құрамдас бөлігі, халықтың өмір сүру сапасын көрсететін көрсеткіштер, адам дамуының тұрақтылық деңгейі болып табылады. Жұмыста әлем халқының әртүрлі категорияларының өміріндегі айырмашылықтар мен тамақтанудың рөлі анықталған, халықтың осал топтары үшін әлемдік тамақтану мәселелері көрсетілген. Аурудың, әсіресе инфекциялық емес аурулардың өсуін және дамуын анықтайтын факторлар қарастырылған. Дұрыс тамақтанудың рөлі көрсетілген, дұрыс тамақтанбаудан туындаған мәселелер анықталған. Азық-түлік тұтынудың минималды нормалары бар, БҰҰ Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы ұсынған нормалармен жан басына шаққандағы ұтымды нормалармен қазақстандықтардың нақты диетасын салыстырмалы талдау жүргізілген. Елдегі негізгі азық-түлік өнімдерін тұтыну көрсеткіші талданды, қалалық және ауыл тұрғындарының тағамды тұтынудан ауытқулар анықталған. Калорияны қабылдау құрылымы ұсынылған. Темекі мен алкоголь өнімдерінің тұтыну деңгейі және адам денсаулығына әсеріне талдау жүргізілген. Халықаралық ұсыныстарды ескере отырып, салауатты тамақтануды қамтамасыз ету бойынша шаралар ұсынылған.

Авторлар туралы

Г. А. Қожахметова
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
Қазақстан


Ж. С. Досумова
Казақ аграрлық-өнеркәсіптік кешенінің экономикасы және ауылдық аумақтарды дамыту ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Молдашев А.Б. АПК Казахстана: проблемы развития и поиск их решения// Проблемы агрорынка.- 2016.- № 3.-С. 7-13.

2. Никитина Г.А. Проблемы и пути обеспечения продовольственной независимости Республики Казахстан// Проблемы агрорынка.- 2016.- № 1.-С. 15-22.

3. Аюлов А.М., Кожахметова Г.А., Есмагулова Н.Д. Развитие пищевой и перерабатывающей промышленности Республики Казахстан// Проблемы агрорынка.- 2016.- № 1.- С.78-83.

4. Официальный сайт ООН. [Электрон- ный ресурс].-2017.-URL: http://www.un.org/ru/ sections/issues-depth/food/index.html (дата обращения: 07.01. 2018).

5. Приказ Министра национальной экономики Республики Казахстан от 9 декабря 2016 года № 503 Об утверждении научно обоснованных физиологических норм потребления продуктов питания [Электронный ресурс].- 2017.- URL: https://online.zakon.kz/ Document/?doc_id=34926220 (дата обращения: 07.01. 2018).

6. Официальные статистические данные Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан [Электронный ресурс].-2017.-URL: http://www. stat.gov.kz (дата обращения: 07.01. 2018).

7. Глобальная стратегия по питанию, физической активности и здоровью. [Электронный ресурс]. - 2017.-URL: http://www.who. int/publications/list/9241592222/ru/ (дата обращения: 07.01. 2018).

8. Глобальный план действий по профилактике неинфекционных заболеваний и борьбе с ними на 2013-2020 гг. [Электронный ресурс].- 2017. - URL: http://apps.who.int/iris/ bitstream/10665/94384/5/9789244506233rus.pdf (дата обращения: 07.01. 2018).

9. Комплексный план осуществления действий в области питания матерей, а также детей грудного и раннего возраста. [Электронный ресурс].-2017.-URL: http://apps.who.int/ iris /bitstream/10665/113048/6/WHO_NMH_NHD_1 4.1_ rus.pdf. (дата обращения: 07.01. 2018).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Қожахметова Г.А., Досумова Ж.С. САЛАУАТТЫ ТАМАҚТАНУ - АДАМ ДАМУЫ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫНЫҢ ФАКТОРЫ. Аграрлық нарық проблемалары. 2018;(1):179-186.

Қараулар: 251


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)