Қазақстандағы майонез өнімдерінің ассортименті, сапасы және сұранысқа ие болуы
https://doi.org/10.46666/2022-1.2708-9991.17
Аңдатпа
Майонез – бұл 100 жылдан астам уақыт бойы жұмыс істеп келе жатқан және әлемдегі ең сүйікті тұздықтардың бірі. Адам денсаулығы үшін майонез өндірудегі өзекті үрдіс – бұл май мөлшерін азайту, олардың құрамының тепе-теңдігі, вегетарианизм.
Мақсаты – Қазақстанда майонез өнімдерінің өндірісі мен тұтынылуын зерттеу және талдау.
Әдістері – салыстырмалы және жүйелік талдау, статистикалық-экономикалық, логикалық жалпылау.
Нәтижелер – майонез нарығының басты ерекшелігі – көптеген елдерде осы өнімге деген қажеттілікті тәуелсіз қамтамасыз ету. Майонездің әлемдік импортының үлесі 8%-ды құрайды және төмендеу үрдісіне ие. Майонездің қазақстандық нарығында соңғы жылдары айқын тренд жоқ. 2019 жылы осы өнімнің отандық нарығының көлемі 70,6 мың тоннаға бағаланды. Республикадағы майонез нарығы көлемінің тіркелген төмендеу қарқыны бір жыл ішінде 9%-ға тең болды. Қарастырылып отырған кезеңде майонез экспорты заттай мәнде 19%-ға және құндық мәнде 23%-ға өскен.
Қортынды – салауатты өмір салты мен 2020 жылы коронавирустық инфекцияның таралуына байланысты экономикалық дағдарысқа қарамастан, майонезді тұтыну деңгейі жоғары болып қана қоймай, өсіп келеді. Алдағы жылдары өнімнің ішкі өндірісі одан әрі ұлғайған жағдайда, экспортқа өткізу өсуді, ал импорт – болжамды құлдырауды көрсетеді.
Автор туралы
А. Е. МухаметовҚазақстан
PhD докторы; «Технология және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі» кафедрасының оқытушысы
A25D4T6 Абай даңғ., 8, Алматы қ., Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Plunkett’s Food Industry Market Research [Electronic Resource].-2021.-Available at: https://www.plunkettresearch.com/?s=world+food+industries (date of access: 30.10.2021).
2. Sustainable Food Systems Programme. UN [Electronic Resource]. -2021.-Available at: https://www.oneplanetnetwork.org/programmes/sustainable-food-systems/about (date of access: 30.10.2021).
3. WG Morley, Mayonnaise, Encyclopedia of Food and Health, 2016, 669-676 pp. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00449-9
4. ; Mayonnaise Market: Global Industry Trends, Share, Size, Growth, Opportunity and Forecast 2021-2026[Electronic Resource].-2016.-Available at: https://www.imarcgroup.com/prefeasibility-report-mayonnaise-manufacturing-plant] (date of access: 30.11.2021).
5. Expert Market Research 2016 [Electronic Resource].-2016.-Available at: https://www.expertmarketresearch.com/reports/mayonnaise-market (date of access: 30.11.2021).
6. Ковалев Г. Как устроен майонезный рынок Казахстана... [Электронный ресурс]. -2016.- Доступно: http://www.konservatsiya.ru/novosti/kakustroenmayoneznyyrynokkazahstana.html (дата обращения: 21.11.2021)
7. Анализ рынка майонеза в Казахстане. Маркетинговые исследования. Tebiz Group, 2021.-82c.
8. Основные социально-экономические показатели. Бюро национальной статистики, агентства по стратегическому планированию и реформам Республики Казахстан, Нур-Султан, 2021.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Мухаметов А.Е. Қазақстандағы майонез өнімдерінің ассортименті, сапасы және сұранысқа ие болуы. Аграрлық нарық проблемалары. 2022;1(1):144-152. https://doi.org/10.46666/2022-1.2708-9991.17
For citation:
Mukhametov A.Ye. Assortment, quality and demand for mayonnaise products in Kazakhstan. Problems of AgriMarket. 2022;1(1):144-152. (In Russ.) https://doi.org/10.46666/2022-1.2708-9991.17