Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

OF MEAT PROCESSING INDUSTRY OF THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN

Abstract

The directions of development of meat processing enterprises on the basis of increasing their competitiveness are considered. The problem of their lagging in technical equipment with modern equipment and innovative technologies is noted, which leads to the filling of the domestic meat market for meat products with imported raw materials and products of its processing. It is shown that the factor of increasing the efficiency of the meat processing system is the level of development of the areas of procurement and marketing of products, which is currently characterized by the lack of economic interaction in intersectoral relations between producers, processors of agricultural raw materials and procurement structures. The mechanism of meat cluster development in Akmola region with the functioning and loading of feedlots to the declared capacities is analyzed. Public support of the participants in the form of subsidies for cattle feeding for the purchase of breeding bulls, their transfer on a rental basis to commodity farms, the provision of subsidies for the sale of bulls to feedlots is considered. It is noted that the implementation of the cluster approach in the meat processing industry will contribute to the creation of jobs, new meat processing plants and workshops, feedlots and procurement points; growth in exports of sausages of domestic production, which allows to obtain significant financial resources. The accelerated development of the republic's processing industry is a priority in saturating the food market and ensuring the country's food security.

About the Authors

G. . Turysbekova
А.Yassawi International Kazakh-Turkish university
Kazakhstan


D. . Aitmukhanbetova
Kazakh National Agrarian University
Kazakhstan


References

1. Тиреуов, К.М. Экономиканы жанғырту жағдайындағы Казақстан Республикасының аграрлық секторының даму ұрдістері /К.М. Тиреуов, Г.М. Рахимжанова // Проблемы агрорынка.-2019.-№3.-С. 27-33.

2. Каренов, Р.С. Состояние и приоритеты перехода агропромышленного комплекса страны на новый качественный уровень устойчивого развития / Р.С. Каренов, Б.Г. Нурпеисов А.Б.Токсамбаева // Вестник КарГУ. Серия Экономика. - 2019.- № 2.- С. 172-182.

3. Кантуреев, М.Т. Развитие кормопроизводства в Казахстане / М.Т. Кантуреев // Известия НАН РК. Серия аграрных наук.- 2019.- №1.- С. 51-54.

4. Таипов, Т. Опыт и экономические проблемы производства мяса и продуктов его переработки в Казахстане / Т.Таипов //Фундаментальные исследования. - 2018. - № 8 - С. 105-109.

5. Мизанбекова, С.К. Нурманбекова, Г.К. Развитие сельских территорий на основе совершенствования межотраслевых связей в производстве комбикормов //Никоновские чтения-2019. Сельские территории в пространственном развитии страны: потенциал, проблемы, перспективы: материалы междунар. науч.-практич. конф.- М.: ВНИИЭСХ, 2019. - С.193-195.

6. Боговиз, А. Факторы эффективности государственной поддержки мясного животноводства / А. Боговиз, И. Рыкова, С. Шкодинский, С. Аксенов // АПК: Экономика, управление.- 2018.- №3.- С. 20-27.

7. Литвина, Н.В. Состояние и проблемы развития мясного скотоводства России /Н.В.Литвина // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий.- 2019. - № 6. - С. 28-32.

8. Шуленбаева, Ф.А. Проблемы и перспективы развития отрасли животноводства / Ф.А. Шуленбаева, С.Т. Окутаева., К.М.Маденова // Проблемы агрорынка.- 2018. - № 2. - С.152-162.

9. Афанасьев, Е. Развитие и функционирование агропродовольственных рынков: методологический и региональный аспекты / Е.Афанасьев, А. Быков, С. Головатюк // АПК: Экономика, управление.- 2019.-№5.- С.40-47.


Review

For citations:


Turysbekova G., Aitmukhanbetova D. OF MEAT PROCESSING INDUSTRY OF THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN. Problems of AgriMarket. 2020;(1):127-134. (In Russ.)

Views: 493


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)