Preview

Аграрлық нарық проблемалары

Кеңейтілген іздеу

IMPROVEMENT OF THE COMPETITIVENESS OF LIVESTOCK PRODUCTS

Толық мәтін:

Аңдатпа

Ет өңдейтін кәсіпорындардың ролі және ауыл шаруашылығы шикізатының, өнімдері мен азық-түлігінің ұлттық және әлемдік нарықтарына қатысу үшін олардың бәсекеге қабілеттілігін арттыру көрсетілген. Қазақстанның мал шаруашылығының төмен өнімділігінің негізгі себептері - асыл тұқымды мал санының аздығы, оларды ұстаудың нашар жағдайы. Селекцияны жетілдіру, жоғары сапалы ет және сүт өнімдерін алу үшін азық тапшылығын жою шаралары белгіленген. Селекциялық жұмысты жетілдіру жөніндегі бірінші кезектегі міндеттер анықталған. Автор негізгі мал басы бар бұрынғы асыл тұқымды мал зауыттары орталықтарға айналуы тиіс деп санайды. Түрлі өңірлерде қазақтың ақбас тұқымының көбейту үшін экстерьерлік-конституциялық түрлерін айқындау, бақылау-сынақ станцияларының қызметін жандандыру қажет. Жоғары сапалы ет және сүт өнімдерін алу үшін мөлшері әзірге мардымсыз, әртүрлілігі аздау мықты азықтық база қажет. Оны қалпына келтіру - азықтық ауыспалы егіс көлемін ұлғайту, азықтық дайындау мәселелерін шешу, елде құрама жем өнеркәсібін дамыту сияқты кешенді тәсілді талап ететін ұзақ үрдіс. Орта мерзімді перспективаға бағдарланған бірқатар мемлекеттік мақсатты бағдарламалар, атап айтқанда "ҚазАгро" Ұлттық басқарушы холдингі" АҚ іске асыратын "Қазақстан Республикасында ірі қара мал етінің экспорттық әлеуетін дамыту" жобасы қабылданған.

Автор туралы

CHETIN Samet
International Kazakh-Turkish university named H.A. Yasaiu
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Кантуреев М.Т., Кожахметова Г.А., Демесинов Т.Ж. Меры по обеспечению равной конкуренции на общем аграрном рынке государств-членов ЕАЭС //Проблемы агрорынка.- 2018.- №4- С. 7-13.

2. Боговиз А., Рыкова И., Шкодинский С., Аксенов С. Факторы производства эффективности государственной поддержки мясного животноводства //АПК: экономика, управление.- 2018.- № 3.- С. 20-26.

3. Шуленбаева Ф.А., Окутаева С.Т., Маденова К.М. Проблемы и перспективы развития отрасли животноводства // Проблемы агрорынка.- 2018.- №2.- С. 155-161.

4. Умбеталиев А.Д. Развитие животноводства в Казахстане // Успехи современного естествознания. - 2013. - № 11- С. 174-177.

5. Әмірбекұлы Е., Укубасова Г.С., Каскин Т.Т. Факторы конкурентоспособности предприятия // Вестник КарГУ. Серия «Экономика». -2017- № 4(88). - С. 53-60.

6. Титова Е. Методологический подход к оценке эффективности экономического механизма развития межотраслевых связей в мясопродуктовом подкомплексе //АПК: экономика, управление.- 2018.- №7.-С. 35-40.

7. Сигарев М.И., Таипов Т.А. Государственная финансовая поддержка производства сельскохозяйственной продукции в условиях ЕАЭС //Известия НАН РК. Серия аграрных наук. -2018.- № 2 (44).-С. 42-48.

8. Алибаева Ж.Н., Траисов Б.Б. Развитие птицеводства в Казахстане // Известия Оренбургского ГАУ.- 2014. - № 2.- С. 246-248.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


  . Проблемы агрорынка. 2019;(2):178-182.

For citation:


Samet Ch. IMPROVEMENT OF THE COMPETITIVENESS OF LIVESTOCK PRODUCTS. Problems of AgriMarket. 2019;(2):178-182. (In Russ.)

Қараулар: 194


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)