Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

GREEN FOOD INDUSTRY PRODUCTION IN THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN

Abstract

The theoretical aspects of the development of greenfood industry and resource conservation in the Republic of Kazakhstan are studied. The authors note a significant difference in the industries in production of food products according to the production technology, the degree of technical equipment, labor organization. Based on this fact and summarizing the works of domestic and foreign scientists, the main areas of organic foodproduction, based on the use of waste-free, low-waste and resource-saving technologies are considered. The components of organizational and economic tools of this process are analyzed, the purpose and stages of its formation are determined. The main constraints for the development of the industry and problems caused by imperfect market structures, as well as ensuring technological security in the context of the trade relations development within the WTO, are identified. Proposals that determine the feasibility of developing a public-private partnership that enhances effective management and achieving optimal use of resources, introducing international standards ISO 9000, ISO 14000, and applying incentives for green production in food industry are presented. The study concluded that it was necessary to take into account ecological and economic principles in food production, use of high technologies, as well as international environmental standards.

About the Authors

Л. Кайдарова
Инновационный Евразийский университет
Kazakhstan


Ш. Рахметуллина
Международный университет Кыргызстана
Kazakhstan


References

1. Прудченко А.А. Экологизация экономики как главная задача устойчивого развития общества // Научное сообщество студентов XXI столетия. Естественные науки: материалы IX междунар. студенческой науч.-практ. конф. - Новосибирск, 2013.- С.78-84.

2. Протасов В.Ф. Экономика природопользования: учеб. пособие.- М.: КУРС; Ин- фра-М, 2012. - 304 с.

3. Кайдарова Л.К., Рахметуллина Ш.Ж. Қазақстан Республикасындағы тамақ өнеркәсібі: қазіргі жағдайы, оларды шешудің мәселелері және негізгі бағыттары // Проблемы агрорынка. -2018 - №4. - Б.118-125.

4. Денисов В.И. Приоритетные направле- ния экологизации сельскохозяйственного производства в России // Вопросы экономики и права.- 2016. -№ 1. -С.75-80.

5. Гальченко К.А. Основы экологизации производства в зернопродуктовом подкомплексе // Электронный научно-практический журнал «Синергия».- 2018.- №.- С. 59-70.

6. Хадарцев О.В. Проблеми державного регулювання ресурсозбереження в Україні // Економіка, фінанси та управління: проблеми та сучасні шляхи розвитку: матеріали підсумкової міжнародної науково-практичної конференції.- Львів: ЛЕФ, 2015. - Ч.1. - С. 108-109.

7. Векленко В.И. Сущность экономического механизма устойчивого развития АПК // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии.- 2016.- № 2.- С. 9-13.

8. Арынова. З.А., Кайдарова Л.К. Аграрлық секторды мемлекеттік қолдаудың мемлекеттік реттеудің элементі ретінде қажеттілігі және рөлі // Проблемы агрорыка. -2017 - №1. - Б.71-78.

9. Князькина А.А. Понятие и состав организационно-экономического механизма стимулирования инвестиционной активности в АПК // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2. - С. 1246-1251.

10. Золотарева Е.Л., Векленко Е. В., Белкин Р.Е. Последствия и проблемы присоединения России к ВТО для АПК // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. - 2013. - № 8. - С. 7-9.


Review

For citations:


 ,   GREEN FOOD INDUSTRY PRODUCTION IN THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN. Problems of AgriMarket. 2019;(1):121-128. (In Russ.)

Views: 311


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)