Preview

Қазақстан Республикасы Қостанай облысының мұнай өңдеу саласы: жай-күйі және түйінді міндеттері

https://doi.org/10.46666/2025-3.2708-9991.22

Толық мәтін:

Аңдатпа

Әлемдік экономиканың қазіргі жағдайы азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуді талап етеді және осы тұрғыда Қазақстанның май саласы үлкен рөл атқарады. Қостанай облысы өсімдік майлары мен оларды қайта өңдеу өнімдерін өндіруде көшбасшы болмаса да, республикалық ауқымда елеулі үлес қосуда.

Мақсаты - өңірдің мұнай өңдеу кіші кешенінде қалыптасқан жағдайды көрсету, оның тиімділігін арттырудың экономикалық шараларын әзірлеу.

Әдістер - статистикалық, ішкі және сыртқы шектеулерді анықтау үшін салыстыру, жалпылау, дамудың басым бағыттарын негіздеу және осы өнеркәсіптік сектордың жұмыс істеу тетігін жетілдіру жөніндегі шараларды әзірлеу.

Нәтижелер - күнбағыс майы нарығы азық-түлік тауарлары бағасының жаһандық өсуі аясында қаралуда. Майлы дақылдарды өндіру, қайта өңдеу және сату көлемі талданды, шикізат ресурстарының жетіспеушілігі және қайта өңдеу қуаттарының толық жүктелмеуі мәселелері анықталды. 2020-2024 жылдардағы күнбағыс тұқымы майының кірісі мен сату көлемі бойынша статистикалық есептеулер ұсынылды, өндіріс үдерісін қарқындату үрдістері анықталды. Мұнай шикізатын өсірудің селекциялық жетістіктері көрсетілді, мемлекеттік саясат пен әлемдік сауданың май өнеркәсібінің әлеуетін арттыруға әсері зерттелді және оның тиімділігін арттыру бойынша ұсыныстар берілді.

Қорытындылар - Қостанай облысының майлы агроөндірісі шикізат базасын нығайтуды, технологиялық жаңғыртуды және өндірістік мүмкіндіктерді кеңейтуді қамтитын жүйелі тәсілді талап етеді. Жоғары сұраныс пен демографиялық өсу өсімдік майларына деген қажеттілікті күшейтеді, бұл импортты алмастыру және шетелдік сауда орындарына кеңейту міндеттеріне басымдық береді. Ауыл шаруашылығы алқаптарын ғылыми негізделген нормаларға сәйкес пайдалану қажет, бұл май тұқымдарының өнімділігін арттыруға және отандық ауыл шаруашылығы өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттыруға мүмкіндік береді.

Автор туралы

С. С. Кужемратова
А. Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті
Қазақстан

Кужемратова Сален Сонгыбековна - негізгі автор; Ph.D докторанты,

110000 А. Байтұрсынов көш., 47, Қостанай қ.



Әдебиет тізімі

1. Гриднева, Е.Е. Проблемы и перспективы развития рынка растительных масел в Казахстане / Е.Е. Гриднева, Г.Ш. Калиакпарова, А.М. Касенова //Cтатистика, учет и аудит - 2019. - № 3. - С.153-157.

2. Petrenko, V. Profiling and geographical distribution of sunflower seed oil content in Ukraine / V. Petrenko, A. Topalov, L. Khudoliy, Yu. Goncharuk, V. Bondar // Oil Crop Science. - 2023. - Vol. 8.- Issue 2. - P. 35-50. https://doi.org/10.1016/j.ocsci.2023.05.002.

3. Ибрагимов, Я.М. Состояние, вызовы и перспективы масложировой индустрии Казахстана в контексте евразийской интеграции / Я.М. Ибрагимов, Р.А. Ромашкин // Использование и охрана природных ресурсов в России. - 2023. - № 1. - С. 97-107.

4. Alioma, R. Analysis of long-term prices of micronutrient-dense and starchy staple foods in developing countries / R. Alioma, M. Zeller, Y.K. Ling // Agricultural and Food Economics. – 2022. – Vol. 10.- Issue 1. – P. 526-547. https://doi.org/10.1186/s40100-022-00232-9.

5. González-Torres, P. Impact of thermal treatment and storage on degradation and migration in edible seed oils packaged in PET /P. González-Torres, Á. García-Ruiz, M. D. La Rubia // Journal of Stored Products Research. - 2025. - Vol. 113. - P. 60-80. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2025.102679.

6. Lue, X. Comparative advantages of chemical compositions of minor edible vegetable oils / X. Lue, R. Yang, X. Wang, F. Ma, L. Yu, L. Zhang, P. Li // Oil Crop Science.-2023. - Vol. 8.- Issue 1. - P. 1-6. https://doi.org/10.1016/j.ocsci.2023.02.005.

7. Sandhu, H. The future of agriculture and food: Evaluating the holistic costs and benefits / H. Sandhu, A. Müller, J. Weigelt // The Anthropocene Review. - 2019. - Vol. 6.- Issue 3. - P. 100- 115. https:// doi:10.1177/2053019619872808.

8. Niu, R. From oil crops to nutraceutical powerhouse: multifaceted bioactives and disease-modulating mechanisms of sunflower (Helianthus annuus L.) seeds and sprouts / R. Niu, S. Gao, J. He, M. Wang // Food Nutrition. - 2025. - Vol. 1.- Issue 1. - P. 95–110. https://doi.org/10.1016/j.fnutr.2025.100016.

9. Lewis, M. Healthy Food Prices Increased More Than the Prices of Unhealthy Options during the COVID-19 Pandemic and Concurrent Challenges to the Food System / M. Lewis, L.-M. Herron, M.D. Chatfield, R.C. Tan, A. Dale, S. Nash, A.J. Lee // International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH). – 2023. – Vol. 13.- Issue 4. – P. 1–12. https://10.3390/ijerph20043146.

10. Guirrou I. Formulation of a High Quality Cold Pressed Vegetable Oil (Virgin) Based on a Blend of Four Oilseeds / I. Guirrou, A. El Antari, A. El Harrak, A. Nabloussi // Foods. – 2024. – Vol. 13.– P. 1–10. https://doi.org/10.3390/foods132 13347.

11. Khan M. Sustainability challenges in the multi-tier crop agri food sector: a systematic review / M. Khan, D. Papadas., L. Arnold, K. Behrendt // Agricultural and Food Economics. – 2024. – Vol. 12. – P. 1–20. https://doi.org/10.1186/s40100-024-00319-5.

12. Ahmad Rashid, M. R. Transformation of value chains in Bangladesh’s agri-food sector: practical application of blockchain for traceability and fair pricing / M. R. Ahmad Rashid, M. Hasan, M. A. Islam, T. Jabid, M. Islam // Heliyon. – 2024. – Vol. 10.– P. 667-691. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e40091.

13. Официальные статистические данные Бюро национальной статистики Агентства по стратегическому планированию и реформам Республики Казахстан. Статистика Костанайской области [Электронный ресурс]. - 2025. – URL: https://www.stat.gov.kz/ru/region/kostanay/ (дата обращения: 12.06.2025).

14. Зинченко, А.В. Масличные культуры в Костанайской области / А.В. Зинченко, Д.А. Лынник, И.В. Сидорик // Биосфера - 2022. - № 4. - С. 328-330.

15. Ebrahimian E. Seed yield and oil quality of sunflower, safflower, and sesame under differrent levels of irrigation water availability / E. Ebrahimian, S.M. Seyyedi, A. Bybordi, C.A. Damalas // Agricultural Water Management. - 2019. - Vol. 218. – P. 149–157. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2019.03.031.

16. Botella-Martínez, C. Healthier Oils: A New Scope in the Development of Functional Meat and Dairy Products: A Review / C. Botella Martínez, J.Á. Pérez-Álvarez, E. Sayas-Barberá // Biomolecules. - 2023. - Vol. 13.- Issue 5. – Article 13050778. https://doi.org/10.3390/biom13050778

17. Toshtay, K. Trans fatty acids and saturated fatty acids in margarines and spreads in Kazakhstan: Study period 2015–2021 / K. Toshtay, A. Auyezov, S. Azat, R. Busquets // Food Chemistry. – 2025. – Vol. 25. – P. 205-213. https://https://doi.org/10.1016/j.fochx.2025.102246.

18. TradeMap: Trade statistics for international business development [Electronic resource]. - 2025. – Available at: https://www.trademap.org/ (date of access: 09.05.2025).


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Кужемратова С.С. Қазақстан Республикасы Қостанай облысының мұнай өңдеу саласы: жай-күйі және түйінді міндеттері. Аграрлық нарық проблемалары. 2025;(3):245-256. https://doi.org/10.46666/2025-3.2708-9991.22

For citation:


Kuzhemratova S.S. Oil refining industry of Kostanay region of the Republic of Kazakhstan: state and key tasks. Problems of AgriMarket. 2025;(3):245-256. https://doi.org/10.46666/2025-3.2708-9991.22

Қараулар: 4


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)