Қазақстан Республикасының аграрлық саласында интеграцияланған кәсіпорын құру: өндірістік тізбек қағидаты
https://doi.org/10.46666/2025-2.2708-9991.06
Аңдатпа
Мақсаты - қалдықсыз технология негізінде өндірістік тізбекті құрайтын аграрлық бейіндегі интеграцияланған инновациялық кәсіпорынның моделін әзірлеу.
Әдістері – консерві зауыттарының қалдықтарын пайдалану немесе кәдеге жарату мәселелерін зерделеу үшін мониторинг жүргізу; салыстыру - Өзбекстан мен Тәжікстанның жемістерді өңдеу және шаруашылық өнімдерінің қалдықтарын пайдалану жөніндегі тәжірибесін қарау кезінде; дерексіз ету-кейбір фактілерді жою үшін.
Нәтижелер – жеміс жемістерін қайталама өңдеудің жанама өнімдерін қолдану тәжірибесі және оның негізінде Қазақстанда құнды жеміс майларын, косметикалық және фармацевтикалық тауарларды алу мүмкіндігі көрсетілген. Авторлардың идеясы серіктестік негізінде немесе акционер ретінде жеке қосалқы шаруашылықтарды, жеміс-жидек дақылдарын өсіретін шаруа (фермерлік) кәсіпорындарды, сондай-ақ агроөнеркәсіп кешенінің жоғары қосылған құнын қалыптастыру мақсатында агроөнеркәсіптік кешеннің басқа құрылымдарын қамтитын қолданыстағы консервілеу зауытының жалғасы ретінде өндіріс тізбегін құру арқылы жеміс шұңқырларын өңдеуге бағытталған бірыңғай құрылымның бизнес-концепциясын құру болып табылады.
Қорытындылар - корпорация ұйымы ұсынылады, оның иелері бір уақытта жалақы алатын кәсіпорындардың қызметкерлері болып табылатын акционерлер және жыл қорытындысы бойынша дивидендтер. Ұсынылған схема импортты алмастырудың маңызды мәселесін шеше отырып, айналдыруды қайта өңдеуге мүмкіндік береді. Табиғи майларды жемістерден, медицина, косметология және басқа салалар үшін құнды өнімдерден жасау айтарлықтай арзандады. Зерттеу стратегиясы қалдықтарды толық өңдеу үшін бірнеше технологиялық кезеңдер негізінде жұмыс істейтін бірлескен жұмыс істейтін шаруашылық жүргізуші субъектіні қалыптастырудың артықшылықтарын негіздеуден тұрады, әр өндірістік кезеңді жеткілікті тиімді етеді, ал түпкілікті өнім тұтынушыны отандық және сыртқы нарықтарда табуы керек. Қайта өңдеу зауыттары болашақта автоматтандырылған, тиімді және экологиялық таза болады, азық-түлік қауіпсіздігін арттырады, пайдалану шығындарын азайтады және соңғы өнімнің сапасын жақсартады.
Авторлар туралы
К. К. НурашеваҚазақстан
кафедра экономической теории
А. Т. Мергенбаева
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Mormina, M. Science, Technology and Innovation as Social Goods for Development: Rethinking Research Capacity Building from Sen’s Capabilities. Approach / M. Mormina // Science English Ethics. – 2019. - Vol. 25. – P. 671–692. https://doi.org/10.1007/s11948-018-0037-1
2. A New Technological Order. Bruno Maçães highlights the increasing age of competition between economic blocs and spheres of influence, which is being accelerated by climate policies. Policy Exchange [Electronic resource]. - 2021. Available at: https://www.policyexchange.org.uk/a-new-technological-order/ (date of access: 01.04.2025).
3. Adler, D. Next Steps for Ensuring America’s Advanced Technology Preeminence / D. Adler, R.D. Atkinson, D. Bartles, W.B. Bonvillian, R. Diamond, S. Ezell, J. Gerlach, Ch. Hill, D. Leech, A. Reamer, Ph. Singerman, M. Stanley, G. Tassey, C. Thomas, P .Windham // Information Technology and Innovation Foundation [Electronic resource].-2021. Available at: https://www.itif.org/publications/2021/04/12/next-steps-ensuring-americas-advanced-technology-preeminence (date of access: 01.04.2025).
4. Қазақстан Республикасының агроөнеркәсіптік кешенін дамытудың 2021-2030 жылдарға арналған тұжырымдамасын бекіту туралы. [Электрондық ресурс].- 2021.- URL: https:/www./adilet.zan.kz/rus/docs/P2100000960 (қаралған күні: 01.04.2025).
5. Гурен, Т.В. Инновационная составляющая технологического уклада экономики России и зарубежных стран: международный сравнительный анализ / Т.В. Гурен, А.А. Романов // Вопросы статистики. – 2022. - № 29(2). – С.43–60.
6. Ковальчук, М.В. Природоподобные технологии: новые возможности и новые вызовы / М.В. Ковальчук, О.С. Нарайкин, Е.Б. Яцишина // Национальный исследовательский центр "Курчатовский институт". Вестник РАН. - 2019. - № 89. - С.455-465. https://doi.org/10.31857/S0869-5873895455-465
7. Социально-экономическое развитие Республики Казахстан. Статистический бюллетень. – Астана, 2023. – 28 с.
8. Қазақстан 2023 жылы. Статистикалық жылнамалық Қазақстан Республикасы Стратегиялық жоспарлау және реформалар агенттігінің Ұлттық статистика бюросы.- Астана, 2024. - 273 с.
9. Organics International: The world of Organic Agriculture [Electronic Resource].-2025. Available at: https://www.orgprints.org/37222/9/willer-et-al-2020-full-document-2020-02-28-4th-corrigenda.pdf (date of access: 01.04.2025).
10. Bhattacharjee, P., Das, S., Das, S.K., Chander, S. Rambutan (Nephelium lappaceum L.): A potential fruit for industrial use, serving nutraceutical and livelihood interests and enhancing climate resilience / P. Bhattacharjee, S. Das, S.K. Das, S. Chander // South African Journal of Botany.-2022.-Vol. 150.-P. 26–33. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2022.//06.064
11. Австрийский стартап перерабатывает косточки фруктов без цианида. [Электронный ресурс].-2022.-URL: https://www.fruitnews.ru/home/category/tekhnologii/avstrijskijstartap-razrabotal-sposob-pererabotki-kostochkiplodov-v-maslo-moloko-i-morozhenoe.html (дата обращения 01.04.2025).
12. BayWa AG. Business Summary [Electronic Resource].- 2023.- URL: https://www.marketscreener.com/quote/stock/BAYWA-AG435730/company/ (date of access: 01.04.2025).
13. Калиев, Г.А. Вопросы продовольственной безопасности Казахстана / Г.А.Калиев, А.Б.Молдашев // Проблемы агрорынка. – 2021. - № 4.– С.13-22. https://doi.org/10.46666/2021-4.2708-9991.01
14. Сатаев, М.И. Разработка технологии комплексной переработки фруктов с получением сухофруктов, активированного угля, косметического и пищевого масла / М.И. Сатаев. – Шымкент, 2020. - 230 с.
15. Akmeemana, C. Effect of drying and frying pre-treatments on nutrient profile, antioxidant capacity, cooking time, and sensory acceptability of easy cook jackfruit seeds / C. Akmeemana, I. Wickramasinghe, P.C. Wanniarachchi, T. Vithanage // Applied Food Research.- 2022.- Vol.2.- Issue4.- 100234. https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.10023
16. Farag, M.A. Valorization and extraction optimization of Prunus seeds for food and functional food applications. A review with further perspectives / M.A.Farag, A. B. Eldin, I. Khalifa// // Food Chemistry.- 2022.- Vol. 388.-132955. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132955
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Нурашева К.К., Мергенбаева А.Т. Қазақстан Республикасының аграрлық саласында интеграцияланған кәсіпорын құру: өндірістік тізбек қағидаты. Аграрлық нарық проблемалары. 2025;(2):71-81. https://doi.org/10.46666/2025-2.2708-9991.06
For citation:
Nurasheva K., Mergenbaeva A. Establishment of an integrated enterprise in the agrarian sector of the Republic of Kazakhstan: principle of the production chain. Problems of AgriMarket. 2025;(2):71-81. (In Kazakh) https://doi.org/10.46666/2025-2.2708-9991.06