Қазақстанның тамақ өнеркәсібі: қазіргі жағдайы және кәсіпорындар қызметінің тиімділігін арттыру жолдары
https://doi.org/10.46666/2025-1.2708-9991.21
Аңдатпа
Қазіргі уақытта республиканы дамытудың ұзақ мерзімді тұжырымдамасында белгіленген бағдарлар отандық тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының алдына шығарылатын өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыру есебінен экономикалық тиімділікті арттырудың жаңа әдістерін іздеу міндетін қояды. Азық-түлік секторына әлемдік аренада жаңа нарықтардың пайда болуы, инновациялардың пайда болуына ықпал ететін инновациялық технологиялар және жеткізілім тізбегін ұйымдастырудың жетілдірілген құралдары айтарлықтай әсер етеді.
Мақсаты - Қазақстанның азық-түлік индустриясының қазіргі жағдайы мен әлеуетін бағалау, оның бәсекелестік артықшылықтарын арттыру шараларын әзірлеу.
Әдістері - зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми әдебиеттерді шолуды және оны қойылған міндеттерге бейімдеуді, салыстырмалы, жүйелік талдауды және азық-түлік өндірісінің динамикасын бағалау үшін логикалық жалпылауды қамтитын деректерді жинауға негізделген кешенді тәсіл.
Нәтижелері - өңдеу кешеніндегі қалыптасқан ахуал талданып, ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруге, экспорттауға және импортқа әсер ететін факторлар айқындалды. Оның жаңару мәселелері мен перспективалары анықталды. Азық-түлік саласына қатысты қажетті құрылымдық өзгерістер, оның ішінде инновациялық қызметті кеңейту үшін бағыттар ұсынылады.
Қорытынды - азық-түлік сегменті ел экономикасының өте маңызды саласы болып табылады, өйткені азық-түлік тауарларын дайындау Қазақстан Республикасының экономикалық және азық-түлік қауіпсіздігіне тікелей әсер етеді. Азық-түлік ассортиментін кеңейту үшін қолданыстағы қуаттарды жаңарту және өзіндік шикізат базасын құру қажет болады, бұл өнімнің рентабельділігінің өсуіне ықпал етеді. Ұсыныс ретінде Азық-түлік және қайта өңдеу өнеркәсібін дамытудың қажетті шарты импортты алмастыруды, цифрлық трансформацияны, осы нарықтың барлық қатысушыларының өзара іс-қимыл платформаларын генерациялауды, салалық құрылымдағы прогрессивті үрдістерге икемді ден қоюды қоса алғанда, жаңа биотехнологияларды енгізу болып табылады деген пікір айтылды.
Автор туралы
А. А. СейсинбиноваҚазақстан
Сейсинбинова Альмира Асқарбекқызы – негізгі автор; Ph.D докторанты “Менеджмент” кафедрасының,
010000 Қажымұқан көш., 11, Астана қ.
Әдебиет тізімі
1. Brouwer, J. Food systems everywhere: improving relevance in practice / J. Brouwer, R. Ruben McDermott / Global Food Security. - 2020.- No.26.- 100398. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100398
2. OECD, Sustainability and Competition, OECD Competition Committee Discussion Paper [Electronic resource]. -2020. Available at: http://www.oecd.org/daf/competition/sustainability-and-competition-2020.pdf (date of access: 12.12.2024).
3. Farida, I. Business Strategies and Competitive Advantage: The Role of Performance and Innovation / I.Farida, D.Setiawan / Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity. – 2022. - Vol. 8. - Article 163. https://doi.org/10.3390/joitmc8030163
4. Babayev, F. Ways of Increasing the Competitiveness of Food Industry Enterprises / F. Babayev, T. Balajayeva / International Journal of Innovative Technologies in Economy. - 2023. - Vol. 4. - No. 44. – P. 1-9 https://doi.org/10.31435/rsglobal_ijite/30122023/8069
5. Vega, J.C.S. A new measure of regional competitiveness / J.C.S. Vega, J.D.B Azorin, A. Calvo-Flores Segura, M.E. Yago /Applied Economic Analysis.-2019.-Vol.27.-No.80.-P.108-126
6. Migisha, D. Competitive Strategies and Performance of Beverages Companies in Rwanda: A Case Study of Bralirwa Plc / D.Migisha, M. Akims //European Journal of Business and Strategic Management. - 2024. - Vol. 9. - No. 4. - P. 31–45. https://doi.org/10.47604/ejbsm.3065
7. Okegbemiro, S.A. Diversification Strategy and Profitability of Selected Food and Beverage Firms in Lagos State, Nigeria / S.A. Okegbemiro, C.V. Adim / Journal of Strategic Management. - 2023. - Vol. 7. - No. 1. - P. 141-159.
8. Nicholas, B. The Effect of Innovation on Competitiveness in the Food Processing Industry of Cameroon: A Mediating Effect of Quality Management / B. Nicholas, M.C. Sama, N. Emmanuel // European Scientific Journal - ESJ. - 2024. Vol. 20. - No.4. - P. 129. https://doi.org/10.19044/esj.2024.v20n4p129
9. Lukiewska, K.M. The importance of competitive potential in building the international competitiveness of food industry companies: Evidence from Poland / K.M. Lukiewska // PLoS ONE.- 2024.- Vol. 19.- No. 10. -e0312512. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0312512
10. Cribb, J. The Strategic Importance of Food, Land and Water: Dry Times – Land Losses – Climate Change: Threat Multiplier. In: Food or War / J. Cribb.- Cambridge: Cambridge University Press, 2019.- P. 62-85.
11. Huma, S. Achieving business competitiveness through corporate social responsibility and dynamic capabilities: An empirical evidence from emerging economy / S. Huma, A. Junaid, I. I. Muhammad, A.Muhammad / Journal of Cleaner Production. - 2023.- Vol. 386.-135820. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.135820.
12. Dvorský, J. The influence of some factors of competitiveness on business risks / J. Dvorský, T. Kliestik, M. Cepel, Z. Strnad / Journal of Business Economics and Management. - 2020. - Vol. 21. - P. 1451-1465.
13. Baizholova, R. Analysis and evaluation of indicators of the development of the food industry of Kazakhstan / R. Baizholova, H. Shmar- -louskaya, D. Sarzhanov, Zh. Amangeldiyeva / ECONOMY Series.- 2022.- Vol. 3.- No 107. – P.15-25.
14. Толысбаев, Б.С. Қазақстан Республикасындағы тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының инновациялық дамуы: проблемалары мен перспективалары / Б.С. Толысбаев, А.А. Сейсинбинова/ Economy: strategy and practice. - 2019. -№14(1).- С.109-122.
15. Пягай, А.А. Продовольственная безопасность Республики Казахстан: критерии и индикаторы / А.А. Пягай, Р.С. Беспаева, Б.Н. Наукенова // Проблемы агрорынка. - 2023.- №(4).- С.13-26. https://doi.org/10.46666/2023-4.2708-9991.01
16. Бюро национальной статистики Агентства по стратегическому планированию и реформам Республики Казахстан [Элек тронный ресурс]. – 2025.- URL: https://www.stat.gov.kz (дата обращения: 20.01.2025).
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Сейсинбинова А.А. Қазақстанның тамақ өнеркәсібі: қазіргі жағдайы және кәсіпорындар қызметінің тиімділігін арттыру жолдары. Аграрлық нарық проблемалары. 2025;(1):234-243. https://doi.org/10.46666/2025-1.2708-9991.21
For citation:
Seisinbinova A. Food industry of Kazakhstan: current state and ways to improve the efficiency of enterprises. Problems of AgriMarket. 2025;(1):234-243. (In Russ.) https://doi.org/10.46666/2025-1.2708-9991.21