Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

ҚАЗАҚСТАННЫҢ АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ: МӘСЕЛЕЛЕР МЕН ДАМУ ПЕРСПЕКТИВАЛАРЫ

Abstract

The considered issue has a global character, and at the same time, since production and sales of agricultural products are carried out at the local and regional levels, the regional factor plays a significant role in its solution. The article analyzes the climatic, socio-economic, demographic and other features of agricultural sector, which condition the regional approach to the agri-food production management, the development and formation of a food security system. The ways to achieve its required level, which is based on the use of experience of economically developed countries is shown. The analysis of State regulation methods, foreign trade restrictions and the assessment of the republic’s self-sufficiency in agricultural raw materials and food products, their influence on the ratio of actual consumption and recommended medical standards is presented. The problems of access to food have been identified, the state of the food market has been shown. The conditions of the access to the WTO have been considered. In this regard, it is necessary to eliminate the country's dependence on imports, to ensure the development of its own food production and create conditions for a balanced structure of exports and imports.

About the Authors

А. Жолмұханова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Kazakhstan


Ә. Қойтанова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Kazakhstan


Ш. Альпеисова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Kazakhstan


References

1. Rankings and trends. Food security index сайты [Электронный ресурс]. - 2018. -URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index (дата обращения: 05.11.2018).

2. Countries. Food Security Portal сайты [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: http://www.foodsecurityportal.org/countries/ (дата обращения: 05.11.2018).

3. Food Security - World Bank Group сайты [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: https://www.worldbank.org/en/topic/food-security (дата обращения: 05.11.2018).

4. Каскатаев Н.М., Полубинский С.Л. Проблемы формирования региональных продовольственных рынков и актуальность регионального аспекта продовольственной безопасности // Материалы республ. науч.-практ. конф. «Актуальные проблемы развития АПК Казахстана в условиях глобализации», 17-18 мая 2013 г. - Астана: КАТУ им. С.Сейфуллина, 2013.- Ч. 2.-С. 189-193.

5. Маковеев С.Н., Медведева Т.Н. Оценка уровня обеспечения регионов основными видами аграрной продукции // Международный научно-исследовательский журнал. - 2013.- № 10 (17).- С. 53-55.

6. Bingxin Yu. A Typology of Food Security in Developing Countries under High Food Prices [Электронный ресурс]. - 2009. - URL: https://ageconsearch.umn.edu/bitstream/ typology.pdf/ (дата обращения: 26.10.2018).

7. Юнусова П.С. Региональный уровень продовольственной безопасности: специфика, факторы обеспечения // Национальные интересы: приоритеты и безопасность. -2009. -№ 16 (49). -С. 59-64.

8. Экономическая безопасность России, общий курс: учебник / под ред. В.К. Сенчагова. - М.: Дело, 2005. - Изд.2.- 896 с.

9. Экономика предприятий и отраслей АПК: Учебник / под ред. П.В. Лещиловского, Л.Ф. Догиля, В.С. Тонковича. - Минск, 2001. - С. 300-305.

10. Германенко Л.Н. Стабильность сельскохозяйственного производства как показатель уровня продовольственной самодостаточности региона // Бизнес Информ. - 2012.- № 1.- С. 86-89.


Review

For citations:


 ,  ,   . Problems of AgriMarket. 2018;(4):14-20. (In Russ.)

Views: 314


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)