Preview

ИМПОРТТЫ АЛМАСТЫРУ ЖАҒДАЙЫНДАҒЫ ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДА САРЫ МАЙДЫ ӨНДІРУ ЖӘНЕ ТҰТЫНУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Импортты алмастыру протекционистік саясатты жүргізуді талап етеді, төлем баланстары құрылымын жақсартуға, үшкі сұранысты орнықтыруға, жұмыспен қамтумен қамтамасыз етуге, ғылымды қажетсінетін салалар мен ғылыми әлеуетті дамытуға септеседі. Азық-түлік импортын оңтайландыру екі басты мәселені шешуді ұсынады: импорт құрылымында машиналардың, құрылғылардың және жоғары технологиялардың үлесін арттыру, ауыл шаруашылығындағы және тамақ өнеркәсібіндегі өндірісті алмастыруды дамыту нәтижесінде импорттық азық-түлік тауарлары үшін бәсекеге қабілетті ортаны қалыптастыру. Мақалада сары май өндірісін арттыруға қатысы бар ауыспалы шамалар арасындағы байланысты анықтау үшін сары майды өндірудің корреляциялық және регрессиялық талдауы берілген. Сары май нарығының, оның отандық өндірушілерінің импорттық өндірушілерден сапасы жағынан артта қалып отырған, қазіргі жағдайы зерттелген.

Автор туралы

А. М. Расулова
НАРХОЗ Университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Секторальный анализ промышленности Казахстана на предмет конкурентоспособности // АО «Казахстанское контрактное агентство». - Астана, 2011.- С.12-16.

2. Дадабаева Д.М. Повышение конкурентоспособности промышленных предприятий Республики Казахстан: автореф. дис. канд.экон.наук. - Алматы, 2009. - С. 3-6.

3. Саханова Г.Б. Развитие конкурентоспособности экономики Республики Казахстан: проблемы и перспективы: автореф. дис. канд.экон.наук. - Алматы, 2012 г. - 15 с.

4. Казешев А.К. Математика для экономистов // Учебник.- Алматы: Экономика, 2011.- С.56-67

5. Сүндетұлы Ж., Исмаилова А.С., Нөкешева А.Ж. Қазақстан Республикасы аграрлық секторын дамыту басымдықтары. - Алматы, 2016. - 16 б.

6. Қожахметова Г.А. Қазақстан Республикасы сүт өнімдері рыногын дамыту // Аграрлық нарық проблемалары.- 2016.- №4.- 82 б.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Расулова А.М. ИМПОРТТЫ АЛМАСТЫРУ ЖАҒДАЙЫНДАҒЫ ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДА САРЫ МАЙДЫ ӨНДІРУ ЖӘНЕ ТҰТЫНУ. Аграрлық нарық проблемалары. 2017;(3):141-145.

Қараулар: 177


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)