Preview

САРЫ МАЙ ӨНДІРІСІНІҢ БӘСЕКЕГЕ ҚАБІЛЕТТІЛІГІНІҢ ӨСУ ФАКТОРЛАРЫ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Отандық тағам өнеркәсібінің бәсекеге қабілеттілігін арттыру жолдары, елдің азық- түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ететін фактор ретінде жоғары тиімді және жоғары табысты экономиканың секторына айналуы қарастырылған. Кәсіпорынды басқару мәселелер зерттелген. АӨК әлеуетіне баға берілген. Аграрлық секторда санаспайтын басымдық бар ол - әлемдік нарықтағы бәсекеге қабілетті, экологиялық таза өнім өндірісі болатыны белгіленген. Республиканың тағам өнеркәсібі салаларының қызметіне, Қазақстанның аймақтық нарықтарындағы ауыл шаруашылығы тауарөндірушілерінің қызметіне талдау жүргізілген. Зерттеудің негізгі бағыты нарық субъектілерінің арасындағы бәсекелік қатынастарды бағалау, олардың қарқындылық дәрежесі және субъекттердің бір-біріне әсері болып табылады, мұнда бәсекелік қатынастардың салалық ерекшеліктері, зерттелетін кәсіпорындардың меншік нысандары және басқа жанама факторлары есепке алынды. Бәсекелестіктің жоғары деңгейінің себептері кәсіпорындардың шикізат пен технологиялардың импортына тұрақты тәуелділігі және ірі сауда желілері жиі шетел өндірушілерінің тауарларын орналастыруды қалайтындығы анықталды. Экономикалық қызметтің тиімділігін талдау және бағалау үшін заңнамалық және ұйымдастырушылық-әдістемелік базаны одан әрі жетілдіру қажет. Осы мәселелерді шешудің практикалық маңыздылығы, саланың бәсекеге қабілеттілігін басқару әдіснамасы мен практикасының жекелеген мәселелерін зерттеудің өзектілігін көрсетеді.

Автор туралы

А. М. Расулова
Нархоз Университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Безрукова Н. Заседание правления союза товаропроизводителей пищевой и перерабатывающей промышленности Казахстана // Пищевая и перерабатывающая про- мышленность Казахстана.- 2009.-№6.- С. 8-9.

2. Горелова И.В. Экспертиза качества, безопасность и конкурентоспособность кисломолочных продуктов // Ивановское книжное издательство. - М., 2013. - 487 c.

3. Фатхутдинов Р. А. Глобальная конкурентоспособность. Стандарты и качество. - М., 2013. - 464 c.

4. Философова Т.Г., Быков В.А. Конкуренция. Инновации. Конкурентоспособ- ность.-М.: Юнити - Дана, 2013. - 296 c.

5. Семыкин В.А., Сафронов В.В., Терехов В.П. Приоритетные проблемы социально-экономического и институционального развития агропромышленного комплекса региона в условиях открытой экономики // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. - 2014. - №5. - С. 215-219.

6. Д.А. Қалдияров, М.С. Орысбаева. Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешенін мемлекеттік қолдауды жетілдіру шаралары // Аграрлық нарық проблемалары. - 2017.-№ 2. - Б. 63-71.

7. В.Н. Иванова Импортозамещение продукции АПК. Факторы конкурентоспособности / В.Н. Иванова, С.А. Иванов. - М.: Финансы и статистика, 2014. - 216 c.

8. Т.С. Рахимбеков, Б.М. Искаков. Ауыл шаруашылығы саласының бәсекеге қабілеттілігін арттыру // Аграрлық нарық проблемалары. - 2017.- №2. - Б. 7-11.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Расулова А.М. САРЫ МАЙ ӨНДІРІСІНІҢ БӘСЕКЕГЕ ҚАБІЛЕТТІЛІГІНІҢ ӨСУ ФАКТОРЛАРЫ. Аграрлық нарық проблемалары. 2018;(1):200-206.

Қараулар: 276


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)