Preview

Problems of AgriMarket

Advanced search

THEORETICAL FOUNDATIONS OF AGRI-FOOD CLUSTER MANAGEMENT

Abstract

The implementation of cluster approaches is recognized as an important tool to promote industrial development, competitiveness and efficiency of the economy. One of the priority directions of innovation policy is the creation of agrofood clusters. The article provides an economic assessment of the formation of clusters in agro-industrial complex and the mechanism of State regulation of cluster management. It was determined that the efficient functioning of clusters in agricultural sphere is the basis for the development of the models at the regional level. Their mechanism, functional role, components have been specified, taking into account the laws governing the development of agro-industrial complex of Kazakhstan. The features of cluster management, competitive advantages of clusters in the field of agro-industrial production in the region, associated with geographic location, climate, and opportunities inherent in them as an integrated system aimed at improving equipment and technologies have been revealed. On the basis of cluster analysis, methodical proposals on cluster management for each territory were formulated, which allow to increase the efficiency of cluster management, reduce costs in production-processing-sale chain, and improve food supply at the regional level. The formation of agrofood clusters can become one of the promising directions in addressing strategic tasks of increasing the level and quality of life of the population.

About the Author

Б. Мустафаева
Қ.А. Ясауи атындағы Халықаралық Қазақ-Түрік университеті
Kazakhstan


References

1. Лукин В.Ф., Григорьева В.Е. Монокластерный подход к управлению цепями поставок в АПК России и странах Евразийского экономического союза в сфере растениеводства // Перспективы развития предпринимательства в странах Евразийского экономического союза: материалы междунар. науч.-практ. конф. - Симферополь, 2016. - С. 213-218.

2. Музалевский А.А., Яйли Е.А. Кластер: анализ, оценка, управление. Научное издание.- Санкт-Петербург: Изд. РГГМУ, 2013. - С. 112-115.

3. Ахметзянова Э.Р., Валеева Э.Н. Стратегия развития социально-экономического потенциала региона: кластерная модель // Национальный интерес: приоритеты и безопасность. -2013. - № 11.-С. 41-44.

4. Аркин ПА., Голубев А.Г. Методическое обеспечение взаимодействия промышленных предприятий внутри кластера: логистический подход // Изв. Санкт-Петербургского университета экономики и финансов. - 2013. - № 1. - С. 33-38.

5. Сельское хозяйство Российской Федерации в 2013 г. // Экономика сельского хозяйства России. - 2013. - № 4. - С.71-75.

6. Губаненко ГА., Речкина ЕА., Рубчевская Л.П. и др. Анализ потенциала Красноярского края для формирования тематического кластера по производству функциональных пищевых продуктов // Вестник КрасГАУ. - 2013. - № 12. - С. 252-258.

7. Ковалева А.Е. Развитие кластерного управления в аграрном секторе экономики: автореф. к.э.н. - Орел: Орловский государственный университет, 2017. - 24с.

8. Демичев В.В. Методологические подходы к анализу формирования аграрных кластеров // Вопросы статистики.-2013. - № 1. - С. 30-34.

9. Колесниченко ЕА., Савинова О.В. Кластерный подход как инструмент создания благоприятного инвестиционного и делового климата в системе обеспечения конкурентоспособности территории // Социально-экономические явления и процессы. - 2014. - № 2 (60). -С. 47-55.

10. Какие меры принимает Минсельхоз для поддержки субъектов АПК. -2018.-URL: // https://bnews.kz/ru/search (дата обращения: 25.02.2019).

11. Савченко, Е.С. Продолжаем уверенное движение вперед Е.С. Савченко //Экономика сельского хозяйства России. - 2013. - № 3.- С. 35-38.

12. Ким В.В., Абдишова Г.Б. Особенности агропромышленного комплекса в Казахстане // Молодой ученый. - 2017. - №8. - С. 21-23.


Review

For citations:


  THEORETICAL FOUNDATIONS OF AGRI-FOOD CLUSTER MANAGEMENT. Problems of AgriMarket. 2019;(1):200-205. (In Russ.)

Views: 248


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)